Verkeersschool Wesseldijk
3 maart 2020

Wat moet je weten voor het halen van je brommerrijbewijs?

Misschien heb je thuis al een scooter of brommer staan en wil je hier graag de weg mee op. Of ben je hiervoor hard aan het sparen. Kortom, het is verplicht om een bromfietsrijbewijs te hebben voordat je op een scooter of brommer mag rijden.

Wil je graag beginnen aan je rijbewijs maar weet je niet goed waar en wanneer je kunt beginnen? In dit artikel wordt hier alles over uitgelegd en ook waar je aan moet denken. 

Voor je 16e al starten?

Ben je nog geen 16 maar je wilt al wel starten met je rijbewijs? Dat kan! Je mag namelijk al vanaf dat je 15,5 jaar bent beginnen met je brommerrijbewijs. Je mag dan nog niet de weg op, maar je kan al wel beginnen aan het theorie certificaat. Als je 16e jaar bent dan kun je met praktijklessen starten, hiervoor dien je al wel in het bezit te zijn van een (geldig) certificaat. 

Theorie examen

Zoals al werd beschreven kan je vanaf je 15,5e jaar theorie-examen doen voor het halen van je brommerrijbewijs. Tijdens het theorie-examen laat je niet alleen zien dat je de verkeersregels kent, maar ook dat je verkeersinzicht hebt. Heb je het theorie-examen gehaald? Dan ben je klaar om veilig de weg op te gaan. 

Het is belangrijk dat je je goed voorbereid op het theorie-examen. Dit examen bestaat uit 50 vragen, hiervan moet je er minstens 44 goed hebben om te mogen slagen. Leren voor het theorie-examen kan een hele klus lijken en wordt ook vaak als moeilijk ervaren. Om je slagingskans te verhogen, is een goede voorbereiding van belang. Verkeersschool Wesseldijk kan je helpen bij het leren, oefenen en behalen van je theoriecertificaat. Op locaties van de verkeersschool worden er regelmatig theorie trainingen verzorgd. Naast het volgen van klassikale trainingen kun je ook zelf aan de slag gaan. Zo kan je (online) lesmateriaal gebruiken ter voorbereiding, zoals het ANWB-theorieboek. Let er bij het aanschaffen van een theorieboek wel op dat het een recent boek is, verkeersregels kunnen namelijk veranderen. 

Ben je goed voorbereid en ben je er klaar voor om het theorie-examen te doen? Dan kan je dit bij het CBR aanvragen, dit doe je met je DigiD. Heb je nog geen DigiD? Deze zal je dan eerst aan moeten vragen. Als je geen DigiD aan kunt vragen, dan staat er op de site van het CBR een aanvraagformulier voor het theorie-examen die je kunt downloaden en invullen. 

Vergeet niet om een geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer mee te nemen naar je theorie-examen. Houd er rekening mee dat alleen je identiteitsbewijs in de examenzaal mee naar binnen mag. Tijdens het theorie-examen krijg je vragen over verkeersregels en verkeersinzicht. Na afloop van dit examen hoor je direct of je geslaagd bent. Ben je geslaagd? Dan kan je meteen aan de praktijklessen beginnen. Wacht hier niet te lang mee, want het theoriecertificaat is na behalen 1,5 jaar geldig. Na het behalen van het theorie-examen heb je dus maar 1,5 jaar om je praktijkexamen te halen. 

brommerrijbewijs

Praktijkexamen

Praktijklessen volgen en praktijkexamen doen voor je brommerrijbewijs kan vanaf 16 jaar. Het kan per leerling erg verschillen hoeveel praktijklessen je nodig hebt. Vaak wordt er vanuit gegaan dat 4 lesuren genoeg is. Deze 4 lesuren kunnen vaak in één dag plaatsvinden. Tijdens de praktijklessen word je voorbereid op het praktijkexamen. De bromfiets instructeur weet wat je moet kunnen en weten voor het rijexamen, hij/zij kan je goed helpen om je klaar te stomen voor het examen. 

Je kan het praktijkexamen afleggen wanneer je een theoriecertificaat hebt en genoeg praktijklessen hebt gehad. Vooraf het praktijkexamen maak je in het CBR-centrum kennis met de examinator. De examinator vertelt je hoe het examen verloopt en controleert je identiteitsbewijs en of je geslaagd bent voor je theorie-examen. Vervolgens geeft de examinator je een ontvanger zodat je onderweg instructies kunt volgen. 

De examenrit zelf duurt ongeveer 25 minuten. Tijdens het examen rij je volgens de aanwijzingen van de examinator, die op zijn eigen brommer achter je aan rijdt. Eventueel mag je instructeur tijdens het examen ook meerijden op zijn brommer. Bij het praktijkexamen wordt onder andere gelet op beheersing van het voertuig, verkeersveiligheid, rijvaardigheid en inzicht. Na afloop van het praktijkexamen hoor je of je geslaagd bent of niet. 

Wil je meer informatie hebben over theorie- en praktijkexamens? Neem dan een kijkje op de site van het CBR, hier kun je veel informatie vinden. 

Brommerrijbewijs gehaald, en nu?

Heb je je praktijkexamen gehaald? Dan kan je de volgende dag bij de gemeente waar je ingeschreven staat, zelf je rijbewijs aanvragen. Je kunt hiervoor ook online een afspraak maken. Vergeet niet om jouw identiteitsbewijs en een recente en goede pasfoto mee te nemen. Er zijn kosten verbonden aan het aanvragen van een rijbewijs. Informeer bij je gemeente vooraf voor de zekerheid wat de kosten zijn voor het aanvragen van je rijbewijs. Na het aanvragen ligt het rijbewijs meestal na 5 tot 6 werkdagen klaar bij de gemeente. Ook bij het ophalen van je rijbewijs moet je een identiteitsbewijs meenemen. Na het ophalen ben jij in het bezit van een brommerrijbewijs.

Heb je thuis al een brommer staan of ga je er een kopen? Als de scooter of brommer op jouw naam staat is het verplicht om deze te verzekeren. Dit geldt ook wanneer je de brommer niet gebruikt en hij thuis stil staat. Zorg dus dat de brommer goed verzekerd is voordat je de weg op gaat. Ga je de weg op met je scooter zonder een verzekering? Dan kan je een hoge boete krijgen. 

Handig om te weten

Je bent beginnend bestuurder wanneer je je eerste rijbewijs hebt gehaald, het maakt dan niet uit voor welk soort vervoermiddel en hoe oud je bent. Een bromfietsrijbewijs is ook wel bekend als een AM rijbewijs. Heb je op je 16e of 17e een AM rijbewijs gehaald? Vanaf het moment dat het AM rijbewijs is afgegeven ben je voor 7 jaar beginnend bestuurder. Haal je op een later moment nog het B-rijbewijs, dan blijft de 7 jaar van het AM rijbewijs staan. 

Heb je een rijbewijs voor de categorie A of B en wil je een brommobiel rijden? Met dit rijbewijs mag je automatisch op een scooter rijden en hoef je dus niet opnieuw examen te doen.

 

 

MEER WETEN?

ALLES OVER WESSELDIJK

NEEM CONTACT OP
Verkeersschool
“Super fijne rijschool met hele goede begeleiding. Heel veel geleerd en beide keren direct geslaagd (C en CE). Bedankt, Sandy en Bart.”
Marlies
“Er was geen wachtlijst, dus ik kon gelijk terecht voor mijn eerste rijles.”
Julia