Het tractorrijbewijs is nog relatief nieuw. Bij de invoering van een nieuw soort rijbewijs is er altijd een groep kandidaten die in aanmerking komt voor vrijstelling of een overgangsregeling. Hoe de t-rijbewijs uitzonderingen en overgangsregelingen eruit zien, leggen we je hier uit.
In Nederland waren tractors en landbouwvoertuigen de enige gemotoriseerde groep waarvoor nog geen rijbewijsverplichting bestond, terwijl in vrijwel alle andere landen in Europa al jaren een T-rijbewijs bestaat. Uit onderzoek is gebleken dat ongelukken met landbouwvoertuigen en MMBS relatief vaak voorkomen, ongelukken waarbij het rijgedrag van de bestuurder een rol speelde. Dit heeft uiteindelijk ook in Nederland geleid tot de invoering van het T-rijbewijs.
Er zijn twee uitzonderingen voor het t-rijbewijs. Rijd je alleen over eigen wegen en paden? Dan is een rijbewijs T niet nodig. Je hoeft ook geen tractorrijbewijs te halen wanneer je een MMBS (motorrijtuig met beperkte snelheid) of LBT (Landbouw- of bosbouwtrekkers) bestuurt dat aan de voorzijde smaller is dan 1.30 en geen aanhangermogelijkheid heeft. Denk daarbij aan gemotoriseerde sneeuwruimers en grasmaaiers.
Bedien je een heftruck die niet breder is dan 1,3 m, zonder aanhanger of getrokken machine, en gebruik je deze voor laden en lossen op en rond dezelfde locatie (fabriek/magazijn)? Dan volstaat een heftruckcertificaat.
Heb je al een vrachtwagenrijbewijs? Dan heb je geen rijbewijs T nodig. De vermelding T staat inmiddels al of wordt vanaf je volgende rijbewijs automatisch bijgeschreven. Tot die bijschrijving mag je gewoon een tractor (LBT of MMS) besturen. Heb je al een autorijbewijs van vóór 1 juli 2015? Dan wordt tot 2025 het T-rijbewijs automatisch bijgeschreven bij de eerstvolgende vernieuwing van je rijbewijs. In de tussentijd kun je gewoon een LBT of MMS besturen. Is je rijbewijs nog van na 1 juli 2015? Dan staat T al vermeld in je rijbewijs.