Verkeersschool Wesseldijk
23 maart 2020

Ik wil mijn rijbewijs halen maar ik heb faalangst, wat nu?

Het hebben van faalangst kan erg vervelend zijn, zowel in het dagelijks leven als bij het starten en/of behalen van een rijbewijs. Het halen van een rijbewijs kan daarom voelen als een onmogelijke taak. Het is zonde om je door angst te laten leiden en hierdoor niet aan je rijbewijs te beginnen of om examen te doen (mocht je de faalangst alleen tijdens examens ervaren). Maar wees gerust, al voelt het in de eerste instantie niet zo maar het halen van je rijbewijs met faalangst is toch echt mogelijk! Met de juiste tips en begeleiding van een ervaren instructeur, kan je deze angst leren overwinnen en zelfverzekerd naar het CBR gaan. 

Rijlessen met faalangst?

Faalangst komt vrij vaak voor, voornamelijk tijdens examens. Maar het kan ook voorkomen dat mensen tijdens rijlessen dit ervaren. Het kan té spannend zijn om auto te leren rijden waardoor je niet eens achter het stuur wilt kruipen voor een eerste les. Heb je faalangst of vermoed je dat je dit hebt? Begin dan eerst bij het zoeken naar een goede, geschikte rijschool. Zo is verkeersschool Wesseldijk onder andere gespecialiseerd in het lesgeven aan leerlingen die faalangst hebben. Bij de verkeersschool werken goed getrainde instructeurs die met de juiste technieken en lesmethoden leerlingen met faalangst goed kunnen begeleiden. De rijlessen worden in alle rust gegeven, zonder enige druk.

Het is daarom belangrijk om open te zijn over je faalangst. Er zijn zoveel mensen die hier mee te kampen hebben. Maar dit is niets om je voor te schamen! Geef dit zo snel mogelijk aan bij de rijinstructeur zodat hij/zij jou kan helpen met een oplossing dat bij jou past. Vervolgens kan je tijdens de lessen geholpen worden met voorbereiden van het examen. Uiteindelijk gaat het om jouw doel en dat is het halen van je rijbewijs. 

Kan ik faalangstexamen doen?

Heb je je theorie examen gehaald en heb je genoeg praktijklessen gehad? Dan kan je praktijkexamen doen. Ook hier kan veel spanning bij komen kijken. Voel je je over het praktijkexamen erg zenuwachtig en gespannen? Dan kan je er voor kiezen om bij het CBR een faalangstexamen te doen. Dit examen vraag je aan via je rijschool, zij kunnen een faalangstexamen voor je reserveren.

Hoe verloopt een faalangstexamen?

Een faalangstexamen duurt 1 uur en 20 minuten en duurt dus langer dan een normaal praktijkexamen. Hiervan zijn 35 minuten voor de examenrit zelf. De overige tijd is voor een eventuele time out en om voor zoveel mogelijk rust te zorgen. Je krijgt tijdens dit examen extra tijd waarin je kan laten zien wat je kan. Ondanks de extra tijd is het faalangstexamen niet makkelijker dan een gewoon rijexamen. Je moet namelijk nog steeds dezelfde vaardigheden tonen. Bij beide examens zijn de eisen dus hetzelfde, je zal er alleen wat langer de tijd voor hebben en wordt er meer rekening gehouden met de invloed van je zenuwen en angst. 

Het examen zal afgenomen worden door een examinator die opgeleid is om mensen met faalangst te begeleiden. Deze examinator weet je beter op je gemak te stellen en heeft hier tijdens de rit ook voldoende tijd voor. 

Het faalangstexamen begint met een intakegesprek. Hierin kun je aangeven waar je angsten liggen zodat de examinator weet waar hij tijdens de rit rekening mee moet houden. Worden tijdens de rit je angstgevoelens te groot of heb je ergens moeite mee? Dan kan je een time-out aanvragen. 

ik heb faalangst

De kosten

Een faalangstexamen duurt wat langer dan een normaal examen. Daarom zijn er extra kosten aan verbonden. Je vraagt een faalangstexamen aan via je rijschool waarna zij dit examen voor je kunnen reserveren bij het CBR. 

Tot slot de punten in het kort

Faalangst komt zoals eerder gezegd vrij vaak voor en dat kan best vervelend zijn. Gelukkig is er voor alles een geschikte oplossing. Hieronder volgen nog even de verzamelpunten op een rij waar je aan kunt denken om je goed voor te bereiden om te beginnen met het halen van je rijbewijs. 

  • Zoek een geschikte rijschool als je faalangst hebt. Zo is verkeersschool Wesseldijk gespecialiseerd in het begeleiden van leerlingen met faalangst. Goed getrainde instructeurs begeleiden je dan met de juiste technieken en lesmethoden. 
  • Kom je er op een later moment achter dat je faalangst hebt? Of zit je ongemakkelijk achter het stuur? Geef dit dan zo snel mogelijk aan bij de instructeur van de rijschool. Zij kunnen je helpen en rekening houden met je angst en je hierdoor de juiste begeleiding geven. 
  • Heb je je theoriecertificaat binnen en heb je genoeg praktijklessen gehad?
    Dan kun je ervoor kiezen om een faalangstexamen te doen bij het CBR in plaats van een normaal praktijkexamen. Via de rijschool waar je lest, kun je dit aanvragen. Zij kunnen dan een faalangstexamen voor je reserveren. 
  • Bij een faalangstexamen krijg je meer tijd. Zo’n examen duurt 1 uur en 20 minuten en duurt dus langer dan een normaal examen. 35 minuten hiervan zijn voor de examenrit zelf. De overige tijd kan je gebruiken voor een eventuele time out en zorgt voor zoveel mogelijk rust.
  • Ondanks dat een faalangstexamen langer duurt, is dit examen niet makkelijker dan een normaal examen. Er gelden nog steeds dezelfde eisen, je hebt alleen langer de tijd om te laten zien dat je de juiste vaardigheden beschikt. 
  • Aan een faalangstexamen zitten extra kosten verbonden. Dit komt omdat het examen langer duurt en dan een regulier examen?

 

MEER WETEN?

ALLES OVER WESSELDIJK

NEEM CONTACT OP
“Vandaag in één keer geslaagd voor C. Dankzij ontzettend gemotiveerde instructeurs, Sandy en Jeroen. De rijschool is begaan en geeft juist die motivatie die zo goed werkt. Helemaal top!”
Arjan
“Er was geen wachtlijst, dus ik kon gelijk terecht voor mijn eerste rijles.”
Julia