Verkeersschool Wesseldijk
21 februari 2020

Hoelang is het VCA-certificaat geldig?

De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Steeds meer bedrijven of bedrijfstakken vragen hun medewerkers het VCA-certificaat te halen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor vrachtwagenchauffeurs. Toch merken we dat er nog veel onduidelijkheid over dit certificaat bestaat. Wij krijgen vragen als: wat is een VCA-certificaat nu precies en hoe lang is het geldig? Waarom hebben beroepschauffeurs het certificaat nodig en valt het dan onder code 95? Allemaal vragen die we in dit blog graag voor je beantwoorden.

Wat is een VCA-certificaat precies?

Zoals de afkorting al zegt is VCA een checklist voor aannemers. Maar het is veel meer dan enkel een checklist. Wanneer je Basis VCA-gecertificeerd bent, betekent het dat je beschikt over algemene kennis over veiligheid, gezondheid en milieu beheerst en dat je deze kennis ook in de praktijk kunt toepassen. Daarmee vergroot je jouw veiligheid, maar ook die van je collega’s tijdens het werk. Je herkent onveilige situaties snel, maar weet ook hoe je deze moet voorkomen.

Hoe lang is mijn certificaat geldig?

Een VCA-certificaat krijg je alleen als je het examen met goed gevolg hebt afgelegd. Daarna is het maar liefst tien jaar geldig. Daarna moet je je opnieuw laten certificeren. Tenminste, wanneer we het over persoonlijke certificeringen hebben. Het is namelijk ook mogelijk om als bedrijf dit certificaat te halen, maar dan is het certificaat slechts drie jaar geldig.

Waarvoor heb ik VCA nodig?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het belangrijk dat mensen die werken in risicovolle beroepen of omgevingen op de hoogte zijn van de veiligheidseisen voor hun dagelijks werk. Het VCA-certificaat is in 1994 niet voor niets in de petrochemische industrie ontstaan. Helaas zijn er tal van andere takken waar de risico’s misschien minder voor de hand liggen, maar daardoor niet minder reëel zijn. Denk bijvoorbeeld aan functies in:

Werktuigbouwkunde

    Elektrotechniek en procesbesturing

    Bouwkunde

    Civiele techniek of

Andere technische bedrijfstakken

Maar ook voor beroepschauffeurs wordt steeds meer waarde gehecht aan een dit certificaat.

vca certificaat

VCA Code 95

Ook voor beroepschauffeurs wordt het VCA-certificaat steeds belangrijker. Enerzijds omdat je als chauffeur onderweg op jezelf aangewezen en dus in grote mate verantwoordelijk voor je eigen veiligheid bent. Maar ook wanneer je zelf je vrachtwagen laadt en lost of daarbij helpt, kunnen er onveilige situaties ontstaan. Daarom is het certificaat ook opgenomen in de mogelijke bijscholingen voor Code 95.

Verplichting of vereiste

Hoewel een VCA-certificaat een bedrijf helpt veiliger te werken, is het niet verplicht. In de Arbo-wet staan de verplichtingen van een werkgever en het VCA-certificaat hoort daar niet bij. Een werkgever is overigens wél verplicht zijn medewerkers te vertellen hoe zij hun werk op een veilige manier kunnen doen en welke risico’s zij dagelijks tegen kunnen komen in hun werk. Voor dat ene stukje Arbo-wetgeving helpt het dus wel wanneer je in bezit bent van een geldige Basis-VCA.

Toch zie je dat steeds meer werkgevers van hun (toekomstige) medewerkers eisen dat zij in het bezit zijn van een Basis VCA-certificering of bereid zijn deze op korte termijn te behalen. Medewerkers die in bezit zijn van deze certificering zijn immers op de hoogte van de regelgeving en zien risico’s sneller. Daardoor voorkomen ze risico’s ook eenvoudiger.

Wanneer haal jij je Basis VCA?

Je ziet, het halen van een Basis VCA-certificering is in veel gevallen echt van toegevoegde waarde. Wij hebben dan ook voor 2020 weer een aantal VCA-Basis-cursussen op onze planning staan. Twijfel je nog of dit certificaat voor jou toegevoegde waarde heeft? Of heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op! 

 

MEER WETEN?

ALLES OVER WESSELDIJK

NEEM CONTACT OP
“Super fijne rijschool met hele goede begeleiding. Heel veel geleerd en beide keren direct geslaagd (C en CE). Bedankt, Sandy en Bart.”
Marlies
“Er was geen wachtlijst, dus ik kon gelijk terecht voor mijn eerste rijles.”
Julia