Rijinstructeur is een prachtig beroep: Elke dag is anders, omdat iedereen die je lesgeeft verschillend is. En ook op de weg is geen enkel moment hetzelfde. Afwisseling genoeg, daar weten wij als rijschool alles over! Droom jij er ook van om rijinstructeur te worden? Dan zijn er wel een paar eisen waar je aan moet voldoen. We vertellen je er in dit blog alles over!
Om rijlessen te mogen geven, heb je diploma’s nodig. Je instructeursopleiding begint dan ook bij het volgen en succesvol afronden van ‘Instructeursopleiding B’. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je natuurlijk zelf wél over een rijbewijs B beschikken en een schooldiploma van lbo, vmbo of mavo hebben. Een overgangsbewijs van klas 3-4 havo is overigens ook goed. Heb je geen diploma in deze categorie? Dan is er nog geen man overboord. Je kunt namelijk via IBKI een geschiktheidstest doen.
Iedere opleiding tot rijinstructeur begint bij Instructeursopleiding B. Met een diploma voor deze instructeursopleiding mag je autorijles geven en kun je eventueel nog aanvullende opleidingen doen. Voor motorrijles, bijvoorbeeld, of voor aanhangers en vrachtwagens.
De opleiding Instructeursopleiding B bestaat uit drie fasen:
De eerste fase van de opleiding draait om jouw vaardigheid in het verkeer. Daarom krijg je in het theoretische deel van deze fase les in onder andere de wet- en regelgeving, veiligheid en de rijprocedure. In het praktische deel draait alles om jouw vaardigheid als eerste bestuurder. Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld het uitvoeren van bijzondere verrichtingen en verantwoord rijden als eerste bestuurder. Beide onderdelen worden afgesloten met een examen door IBKI.
Ben je geslaagd voor de eerste fase van de opleiding? Mooi, dan is het nu tijd om aandacht te besteden aan jouw vaardigheden als leraar. In deze fase leer je hoe je lessen voorbereidt, maar ook hoe je ze uitvoert en leerlingen beoordeelt. Je doet aan het eind van deze fase twee theoretische examens, ‘Didactiek’ en ‘Coaching’ bij IBKI.
In de derde fase krijg je de kans om alles wat je tot nu toe leerde in de praktijk te brengen. Je gaat stage lopen! In totaal duurt deze stage 40 uur, waarvan je er maar liefst 35 voorin de lesauto besteedt. De andere vijf uur zit je op de achterbank. Je stagementor is natuurlijk continu bij je: klaar om advies te geven en jou te begeleiden. Aan het eind van deze fase geef je een rijles aan een ‘echte’ leerling als examen. Deze leerling heeft geen rijbewijs, dus aan jou de taak om de rijles in goede banen te leiden. Ook dit examen wordt georganiseerd door IBKI.
Heb je Instructeursopleiding B gehaald? Dan zijn er talloze mogelijkheden voor jou! Je kunt je eigen rijschool beginnen, bij een bestaande rijschool in dienst gaan óf aanvullende cursussen doen. En daarbij sluit het één het ander natuurlijk niet uit.
We noemden het eerder al even: Instructeursopleiding B is de basis. Je kunt daarna ook nog andere instructeursopleidingen volgen:
– Motor: Instructeursopleiding A
– Vrachtwagen: Instructeursopleiding C
– Bus: Instructeursopleiding D
– Aanhanger: Instructeursopleiding E
Let op, je moet zelf voor elk van deze opleidingen naast Instructeursopleiding B, ook beschikken over het betreffende rijbewijs!
Je diploma voor de Instructeursopleidingen wordt ook wel een WRM-Certificaat genoemd. Deze is na het behalen van je diploma vijf jaar geldig. Gelukkig hoef je na deze vijf jaar niet de hele opleiding opnieuw te doen. Je kunt een WRM-bijscholingscursus volgen bij de opleider waar je ook je opleidingen deed of een andere opleider.
Sta jij na het lezen van deze blog al helemaal klaar in de startblokken om te beginnen met je instructeursopleiding? Gaaf! Er kunnen immers niet genoeg vaardige instructeurs op de weg zijn. Of ben je nog niet helemaal overtuigd en heb je toch nog vragen? Dat kan natuurlijk. Twijfel dan niet en neem gewoon even contact met ons op. We helpen je graag verder!